Sebenarnya saya baru saje dapat info ni dekat Facebook…Setelah saya siasat, memang info ni betul…Bermula tahun 2016, pihak bank akan disable “online purchase” untuk pemegang debit card (khususnya debit card Maybank & CIMB…Bank lain saya tak sure!)…Ini disebabkan kerana berlsaya banyak kes penipuan…So kalau korang banyak beli barang online guna debit card (macam saya), korang kenalah baca post ni sampai habis dan bertindak segera…Kalau tak, tahun depan tak dapatlah korang nak beli barang guna debit card lagi!

Menurut sumber di Facebook, pihak bank ade hantar SMS tentang isu ni…Tapi tak semua dapat…saya sendiri tak dapat…Tapi memang ramai yang dapat dan pihak bank ada buat pengesahan tentang kesahihan SMS tersebut.

Itu antara screenshot yang saya ambil kat Facebook…Ada ramai lagi yang share screenshot masing-masing, tapi cukuplah saya tunjuk seketul dua aje kat sini…Kalau korang masih kurang yakin, better korang Google atau call bank sendiri…Lagi puas hati.

Cara Nak Aktifkan Online Purchase

Note : Bermula 1 Jan 2016, pengaktifan melalui telefon sahaja yang masih valid!

Untuk membolehkan korang boleh terus beli barang secara online guna debit card, korang kena follow tutorial mudah yang aku sediakan kat bawah ni…Cuma kena hantar SMS pada pihak bank saje untuk aktifkan.

Pengguna Maybank = SMS ONCNP <space> 12 angka nombor IC…Hantar ke 66628

Pengguna CIMB = SMS OPTIN <space> 4 angka terakhir nombor debit card…Then hantar ke 62666

Make sure korang hanya taip perkataan yang saya bold kan saje k…Untuk 4 angka terakhir nombor debit card tu, korang boleh check kat bahagian depan card korang…Kat situ ada 16 nombor…Korang hanya perlu guna 4 nombor terakhir saje.

Once korang dah hantar SMS, korang akan dapat SMS reply daripada pihak bank.

Selain SMS, korang jugak boleh aktifkan by call sebenarnya…Kat bawah ni nombor-nombor yang perlu korang hubungi untuk aktfikan online purchase.

Maybank = 1300 88 6688

CIMB (Mastercard) = 1 300 880 900 (within Malaysia) or +603 2295 6100 (from overseas)

CIMB (Kwik) = 03-6204 7788 (within Malaysia) or +603 2295 6100 (from Overseas)

Apa Akan Jadi Kalau Tak Aktifkan Sekarang?

Menurut sumber daripada pengomen Facebook yang telah menghubungi pihak bank, kalau korang tak aktifkan sekarang, korang masih boleh aktifkan waktu fail buat bayaran untuk beli barang online nanti… 😅

Solution Kepada Masalah Link Affiliate / Website Kena Block Dengan Facebook

Solution Kepada Masalah Link Affiliate / Website Kena Block Dengan Facebook

Cara Atasi Masalah WordPress Tak Hantar Email

Cara Atasi Masalah WordPress Tak Hantar Email

14 Comments

  1. Roslan

    Hi bos, kalau Maybank, lepas dah activate nanti dia hantar notification SMS x?

    Reply
    • SenseiPlus ©

      Hi boss…dieorg tak hantar notification boss…Skrg ni setahu sy dah takde pengaktifan guna SMS…hanya call je yang masih boleh…So better boss call…:)

      Reply
      • Fikri

        Selalu berapa hari kad debit tu akan aktif ye ? Sebab saya dah call untuk suruh mereka aktifkan.. Mohon pencerahan

        Reply
        • SenseiPlus

          On the spot boss…Call terus aktif

          Reply
  2. Matchin

    Boss,,kalu dh aktifkan bleh x kita nak deactive balik..?mcm mna cara ya..?

    Reply
    • SenseiPlus

      Kena call bank boss

      Reply
  3. Nurfaizah

    Saya ada buat byrn gna cimb mastercard bru2 ni…napa ea dia xda tolak duit kt dlm…takut la…seller pn da trima byrn tu

    Reply
    • SenseiPlus

      Mungkin lambat sikit baru transaction appear dalam akaun kita sis

      Reply
  4. lebai

    assalam…saya baru lepas aktifkan kad debit maybank di mesin atm (sebab dah beberapa kali kol 1300886688 x diangkatnya dan sentiasa operator telefon tu kata busy)…cara dia sama mcm link cimb di atas tu sbb kena dgn meletakkan had limit amaun duit utk pembelian online ni, kalu deactivate, boleh kita zero kan had limit pembelian tu..or abaikan, xyah beli online guna kad debit maybank tu (x kena caj pun)….-nurfaizah- setahu saya kalu beli online guna debit kad akan dipotong diskaun mengikut promotion mana2 bank pada apps sahaja…kalu guna komputer, mmg x dapat potongan tu…cuma kena pastikan kad debit cimb kita tu dah diaktifkan untuk pembelian online, tq..(kalu silap, kasi pencerahan)

    Reply
    • Syah

      Macam mane nk aktif guna ATM? -maybank

      Reply
      • SenseiPlus ©

        Tak boleh tuan…kena call bank…

        Reply
  5. teha

    kenapa payment dah succesfull , tp dalam card duit tak tolak lagi ek cimb

    Reply
    • SenseiPlus

      Mungkin lambat sikit baru transaction appear dalam akaun kita…Cuba tunggu sehari dua…Kalau still takde, boleh tanya direct kat bank untuk lebih pencerahan… 🙂

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Jual Barang Runcit Ke Luar Negara Jana 5-6 Angka Sebulan!