Sebenarnya saya baru saje dapat info ni dekat Facebook…Setelah saya siasat, memang info ni betul…Bermula tahun 2016, pihak bank akan disable “online purchase” untuk pemegang debit card (khususnya debit card Maybank & CIMB…Bank lain saya tak sure!)…Ini disebabkan kerana berlsaya banyak kes penipuan…So kalau korang banyak beli barang online guna debit card (macam saya), korang kenalah baca post ni sampai habis dan bertindak segera…Kalau tak, tahun depan tak dapatlah korang nak beli barang guna debit card lagi!   Menurut sumber di Facebook, pihak bank ade hantar SMS tentang isu ni…Tapi tak semua dapat…saya sendiri tak dapat…Tapi memang ramai yang dapat dan pihak bank ada buat pengesahan tentang kesahihan SMS tersebut.  
  Itu antara screenshot yang saya ambil kat Facebook…Ada ramai lagi yang share screenshot masing-masing, tapi cukuplah saya tunjuk seketul dua aje kat sini…Kalau korang masih kurang yakin, better korang Google atau call bank sendiri…Lagi puas hati.  

Cara Nak Aktifkan Online Purchase

  Note : Bermula 1 Jan 2016, pengaktifan melalui telefon sahaja yang masih valid!   Untuk membolehkan korang boleh terus beli barang secara online guna debit card, korang kena follow tutorial mudah yang aku sediakan kat bawah ni…Cuma kena hantar SMS pada pihak bank saje untuk aktifkan.  
Pengguna Maybank = SMS ONCNP <space> 12 angka nombor IC…Hantar ke 66628   Pengguna CIMB = SMS OPTIN <space> 4 angka terakhir nombor debit card…Then hantar ke 62666
  Make sure korang hanya taip perkataan yang saya bold kan saje k…Untuk 4 angka terakhir nombor debit card tu, korang boleh check kat bahagian depan card korang…Kat situ ada 16 nombor…Korang hanya perlu guna 4 nombor terakhir saje.   Once korang dah hantar SMS, korang akan dapat SMS reply daripada pihak bank.  
  Selain SMS, korang jugak boleh aktifkan by call sebenarnya…Kat bawah ni nombor-nombor yang perlu korang hubungi untuk aktfikan online purchase.  
– Maybank = 1300 88 6688 – CIMB (Mastercard) = 1 300 880 900 (within Malaysia) or +603 2295 6100 (from overseas) – CIMB (Kwik) = 03-6204 7788 (within Malaysia) or +603 2295 6100 (from Overseas)
 

Apa Akan Jadi Kalau Tak Aktifkan Sekarang?

  Menurut sumber daripada pengomen Facebook yang telah menghubungi pihak bank, kalau korang tak aktifkan sekarang, korang masih boleh aktifkan waktu fail buat bayaran untuk beli barang online nanti… 😆
error: Alert: Content is protected !!